”Vi vill förflytta makten från marknaden till kandidaterna” säger Björn Elowson VD & grundare till företaget JobAgent

Varje rekryteringsföretag håller hårt i sina kandidatlistor och ser sin kandidatstock som kärnan i sin verksamhet. 
Med JobAgents delnings- och matchningstjänst kan målbilden för hur man värdesätter och utformar sin egna kandidatbas markant förändras.

– I mer än ett år har vi byggt vår delningstjänst för kandidater. Initiativet kommer från vår frustration om hur dåligt matchning på arbetsmarknaden fungerar. Vi har en lång kompetens av erfarna personer kopplade till vår verksamhet där samtliga medarbetare under årens lopp har arbetat eller kommit i kontakt med det förfarande som idag är praxis vid rekrytering.  Vi bygger nu för framtiden där matchningen som den ser ut idag kommer att digitaliseras och förändras, precis som i alla andra branscher säger Björn Elowson.  

Björn gör jämförelsen med Spotify!
– Idag delar artister sin data via streamingtjänster som Spotify och jag som lyssnare kan enkelt hitta ny musik som passar för mig. – Imorgon är det kandidaten som är artisten/jobbsökaren som delar sin data via vår streamingtjänst där “lyssnaren” är rekryteraren eller företagen som enkelt hittar kandidaten.

JobAgents slut- målgrupp är att attrahera rekryterare, företag och HR avdelningar att ta del av och få en inblick i det utbud av kandidater som finns tillgängliga på marknaden. Man kan fråga sig om introduktion på marknaden kan vara ett första steg till en strukturell förändring, av kandidatprocessen, där framtidens kandidater själva bestämmer hur data ska presenteras, vad som ska vara sökbart och vem datan ska delas med. 

Nedan följer ett pressmeddelande från JobAgent 

Niclas Persson och Christian Hultén investerar i HR-Techbolaget JobAgent


Det har aldrig känts mer bråttom att få till en fungerande jobbmarknad. Vi är glada att ha fått in Niclas och Christian som seniora rådgivare och delägare i bolaget. Både Niclas och Christian kommer att vara till stor hjälp när det gäller strategi och planering för internationell expansion”- säger Björn Elowson, VD på JobAgent.

“JobAgents nytänkande delningstjänst är det mest spännande som hänt inom jobbmatchning och rekrytering på väldigt länge. Det är uppenbart att det behövs nya arbetssätt för en bättre fungerande arbetsmarknad framöver och här kommer JobAgent vara en betydande del av den förändringen.
Det känns väldigt bra att nu vara med på resan och förhoppningsvis även kunna bidra i bolagets utveckling de kommande åren. Jag har redan hunnit imponeras av plattformen, planerna framåt och inte minst av teamet bakom bolaget”
. – säger Christian Hultén, tidigare COO på Transcom Europa

”Matchning på arbetsmarknaderna har fungerat sämre och sämre under lång tid med ökade kostnader för både samhälle och företag som följd. JobAgents lösning på problemet har potential att i grunden förändra förutsättningarna för både jobbsökande och företag” säger Niclas Persson CEO, Co-Founder på Deedster och fortsätter ”JobAgent har helt rätt team för att åstadkomma något stort med sin innovation och det är ett privilegium att få vara med och stötta.” 

Bakom JobAgent finns bland annat entreprenören och grundaren Mats Wernheim, techgurun Fredrik Niemelä (tidigare Product Development Director på Spotify), Carl Magnus Helin (VD & grundare TalentQ) samt Mikael Karlsson (grundare av Military Work och partner i Brofond Group.) 

Vi har en idé! Vi tror att vi måste vända upp och ner på rekrytering. Vi kan inte be kandidater om samma saker om och om igen så fort dom söker nytt jobb. Vi menar att kandidaten själv ska få äga sin egna data, kunna uppdatera den och göra den sökbar på sina villkor.

“Förr i tiden” sökte folk jobb genom att ansöka via jobbannonser – nu och i framtiden söker företag till folk via kandidatannonser – vi kallar det TalentAD – en annons om den jobbsökande kandidaten.

På JobAgent söker du inte jobb – jobben söker dig!

Kontakt: Björn Elowson VD JobAgent +46 70 536 69 41 [email protected]