Ett företag som väckt stor nyfikenhet och engagemang för Branschen.se är People Experience.

People Experience är den personliga, lyhörda och kundnära HR-byrån utan standardiserade erbjudanden, alltid med fokus på tät och nära dialog, långsiktiga relationer och skräddarsydda lösningar.

Anna Strid och Åse Swedin är People Experience grundare och ägare. För tre år sedan startade de sin verksamhet inom det område där deras passion och erfarenhet är som störst – nämligen HR.

Anna Strid och Åse Swedin

Anna Strid inleder:

-Jag kommer själv ursprungligen från HR-sidan där jag under de senaste 15 åren arbetat brett med HR men med tydligt fokus på Talent Management. Att ha egen erfarenhet och kompetens inom de roller jag rekryterar/förmedlar till är så värdefullt känner jag, både när det kommer till att förstå kundens behov och kandidatens profil men också vad gäller rollen som bollplank till våra HR-konsulter. Innan vi startade People Experience drev jag eget som just HR-konsult, ett varierande och otroligt utvecklande upplägg som jag trivdes riktigt bra med men jag saknade det här sammanhanget som ändå betyder väldigt mycket och som jag är så otroligt glad för idag!

Åse Swedin tar över och berättar om sin bakgrund:

– Jag har en lite annan bakgrund än Anna men vi möts ändå tydligt i just HR och Talent Management. Jag är ekonom med inriktning på marknadsföring i grunden och startade mina första 10 år i karriären som sälj- och marknadschef på olika bolag. Efter ett tag kom jag underfund med att jag faktiskt fick mer energi av att rekrytera till mina team, så jag gjorde en helomvändning och gick in på rekryteringsbranschen och blev rekryteringskonsult. Därefter fortsatte resan mot HR. Efter ett tag kände jag att det måste finnas något sätt att kombinera min tidigare utbildning med rekryteringsdelen. Då blev Employer Branding och Talent Management sådana frågor som jag fastnade för. Där och då sökte jag jobb på ett företag där jag träffade Anna. Jag skulle bli hennes kandidat och därefter ta över hennes jobb. Vi kände båda två att det var synd att vi inte skulle få jobba ihop då vi direkt hade fattat tycke för varandra.

– De efterföljande åren hade vi en sporadisk kontakt med varandra. Sedan, för ca 3 år sedan, sa vi till varandra att nu är det dags att vi börjar arbeta tillsammans och då startade vi People Experience. Vi upptäckte ganska snart att vi delade samma värderingar och hittade varandra på ett fint sätt. På så sätt var det inte svårt att planera vår inriktning då vi såg möjligheter och potential i våra tidigare erfarenheter som nu kunde kombineras i vårt eget företag.

Anna Strid berättar vidare:

– Vi var helt överens om hur vi ville leva våra liv i form av arbete kopplat till privatlivet. Det var faktiskt någonstans i de här stora frågorna som vi möttes, i den gemensamma värdegrunden vi hade. Lustigt nog var faktiskt värdegrunden det första vi fastställde, till och med innan vårt kärnerbjudande hade ringats in. Vi märkte också snabbt att vi gång på gång återkom till det här med ”upplevelse”. Med lång erfarenhet inom HR och rekrytering vet vi hur viktig upplevelsen är – oavsett om man är kandidat, medarbetare, kund eller samarbetspartner. Att vi skulle heta People Experience kändes bara så självklart och det fanns liksom inga alternativ.  Med vår passion för HR och Talent Management liksom vårt utbredda nätverk inom området blev det också ganska naturligt vad affärserbjudandet skulle komma att handla om – rekrytering och konsultförmedling.

Därefter har erbjudandet formats och konkretiserats ytterligare och det som en gång började med två uthyrda grundare utan direkta ambitioner på att anställa fler har nu utvecklats till en etablerad HR-byrå med, som mest, 18 konsulter.

FOKUS PÅ UPPLEVELSE OCH KVALITET

Hur skiljer sig People Experience från övriga byråer inom branschen?

– Det är alltid klurigt det där med att själv lyfta fram vad som särskiljer en, framförallt när det finns så många duktiga kollegor i vår bransch, säger Anna Strid och försätter:

– Det vi däremot ofta får höra från både konsulter, kandidater och kunder är att de upplever oss engagerade, kunniga och personliga och att vi är väldigt måna om just upplevelsen. Jag tror allt detta grundar sig i att vi dels har ett genuint intresse för människor och älskar vårt jobb, dels att vi inte är ett volymförmedlingsföretag vilket gör att vi kan vara kvalitativa men samtidigt snabba och lägga fullt fokus på de processer vi har.

– Sen är som sagt vår egen erfarenhet av de roller vi rekryterar/förmedlar till något som också särskiljer oss och hjälper oss att förstå rollen, vad som krävs samt vilka utmaningar som finns, fyller Åse i.

– Eftersom vi är små och oberoende kan vi också skräddarsy uppdragen för våra kunder, ett exempel är en kund vi hade som var i behov av HR-kompetens varpå vi presenterade två konsulter. Kunden upplevde att båda två var riktigt duktiga och hade svårt att bestämma sig. Lösningen blev att vi föreslog att kunden kunde ta båda två på 50 procent vardera, en optimal kombination helt enkelt där alla blev nöjda och glada, fortsätter Åse.

Hur har arbetet varit under våren och framåt?

– Precis som för våra kollegor i branschen har det varit en minst sagt utmanande vår med flera tuffa beslut och en reducerad styrka som följd. Vi har visserligen sedan vår start, varit väldigt digitala i allt vi gör men på bara någon dag ställde vi om våra processer till att bli totalt digitala, i varje steg, säger Åse.  Vi har idag också en 100 % flexibel och rörlig kompetensstyrka, helt skräddarsydd utifrån kundernas behov. En ytterligare nyhet är att vi under hösten lanserar ett nytt kompletterande affärsområde i form av karriärcoaching, ungefär som en PT för karriär och livsstil. Så trots att det varit en tuff period har det kommit något positivt och nytt ur den och vi nu är riktigt hoppfulla inför en spännande höst. Hemifrån eller på kontoret i city, det visar sig. Vi tar en vecka i taget och är rustade för båda alternativen, avslutar Anna.

Om ni är intresserade att läsa mer om People Experience, gå gärna in på deras hemsida.
En hemsida som vi på branschen.se själva nominerar som en av de 10 bästa vi sett bland samtliga rekryteringsföretag på marknaden. https://peopleexperience.se/