4potentials studie på 6000 talanger visar att bolagen som behåller sina talanger – ökar sin omsättning och företagen som lyckas rekrytera stjärnorna får en ökad vinst/vinstmarginal

Under 20-30 år har forskare världen över försökt se ett samband mellan kompetens och ekonomi i företag. 4potentials har löst delar av den ekvationen genom att de kan påvisa att bolagen i studien som lyckades få ombord fler talangfulla kollegor blir inom 1-2 år mer lönsamma och de som behåller stjärnorna lyckas att fortsätta växa. Talangerna i studien är mellan 25-55 år.

-”Det är väldigt naturligt att om du får ombord en duktig kollega så ökar effektiviteten och därmed lönsamheten”, säger Fredrik Andersson, grundare av 4potentials

Generellt är konsultbolagen främst på att rekrytera och ofta har de också höga vinstmarginaler, men numera har även detaljhandeln utvecklat sina rekryteringsprocesser så att de är snabbare och mer effektiva. Tiden det tar att rekrytera är helt avgörande för om en talang hoppar på eller ej. Långsamma processer fungerar inte när du skall rekrytera de allra främsta.

Det är framför allt fem saker som gör om en talang blir nyfiken på företaget

1. Anställ de främsta ledarna/cheferna 68,00%

2. Anställ en inspirerande VD 54%

3. Ledarskapsprogram för ledare 48,00%

4. Anställ de främsta och mest kompetenta kollegorna 45,00%

5. Internt arbete med företagskulturen 42,00%

-”Bolagen som är långsiktiga – även i en pandemi – är morgondagens vinnare. Corona/pandemin kommer göra att en del företag förändras och generellt gör det talangmarknaden mer dynamisk. Först om ett år ser vi kanske effekterna av hur företagen skötte neddragningsprocesser, HR och ledarskapsfrågor under pandemin”, säger Fredrik.

Mer information om studien: Läs den här…

De bolag som i dagsläget är främst på att behålla talangerna är ofta helt andra företag – än de som är bäst på att rekrytera. Det visar på att behålla/utveckla personal är en helt annan fråga som kräver annan kompetens.

-”EQT och Hilti är både duktiga på att rekrytera och behålla talanger. Det är en konst att både vara duktig på att rekrytera och behålla kompetens. Vi ser helt nya företag som lyckats att växa tack vare väldigt bra internt HR- och ledarskapsarbete. Trafikverket, ATEA, Munters, Dustin, Nobia, Resurs Bank, Rejlers och H&M är exempel på företag där man lyckats väl med att behålla stjärnorna. Och då ökar också deras omsättning – de växer med personalen!”.

Studien visar också att det finns tio företag som just nu är outstanding bäst på hela talangmarknadens olika moment. Dvs från attraktion, till rekrytering och behålla kompetens. De behärskar alla de tre delmomenten sammantaget bäst.

De bolagen är TALANGMARKNADENS SUPERSTARS:

  1. EQT, som är främst på att behålla stjärnorna
  2. H&M, som är mest attraktiva
  3. Google
  4. Lantmännen
  5. Boston Consulting Group
  6. Spotify
  7. Hilti
  8. Arla Foods
  9. IKEA
  10. Netlight

”Vi rekomenderar kandidater att söka sig till dessa bolagen liksom de som investerar i företag. Detta är framtidens företag och vinnarna om 1 år!”, avslutar Fredrik Andersson

Siffrorna bredvid visar deras ranking i respektive moment.