Allt fler arbetsgivare vill jobba mer inkluderande med sin rekrytering. Men trots ambitionen och vetskapen om vinsterna med ett bredare urval är det många som saknar kunskapen och verktygen för att komma igång. Genom projektet HelloTalent ger Workbuster nu arbetssökande en gräddfil rakt in i rekryteringsprocessen, innan den första ansökan hunnit komma in till annonsen. Fördel för såväl arbetsgivaren, kandidaten och för samhället i stort!’

Workbuster har idag en unik position på marknaden. Dels med ett rekryteringsverktyg där över 50 000 jobb publiceras årligen, samt ett stödsystem för fristående aktörer till arbetsförmedlingen där majoriteten av Sveriges arbetslösa hanteras. Med en fot på varje sida lanserar Workbuster nu HelloTalent, en koppling mellan verktygen som automatiskt matchar arbetsgivares jobb med arbetssökande deltagare. Med HelloTalent kan Workbusters kunder på ett enklare sätt hitta relevanta kandidater och samtidigt bidra till en arbetsmarknad där fler får chansen.

HelloTalent aktiveras på hundratals kunder i Workbusters rekryteringsverktyg – allt ifrån mindre bolag till stora koncerner. Det innebär att så fort en annons publiceras i Workbuster får kunden direkt förslag på arbetssökande kandidater som matchar jobbet. Kandidaterna presenteras med en kort beskrivning, där rekryteraren kan välja att markera intresse för att få mer information om kandidaten. Kandidaterna som matchas inom HelloTalent får hjälp till jobb via en av Arbetsförmedlingens fristående aktörer. Bland Workbusters kunder finns idag majoriteten av de ledande fristående aktörerna.

Det finns många fördelar med att rekrytera via fristående aktörer till Arbetsförmedlingen och HelloTalent. Den initiala dialogen förs med kandidatens handledare, vilket betyder att ni får en personlig rekryterare som ni tillsammans kan diskutera behovet och kandidatens lämplighet för jobbet. Handledaren känner kandidaten väl och kan berätta om såväl styrkor som svagheter. Många gånger kommer även kandidaten med möjlighet till anställningsstöd, vilket innebär lägre personalkostnader. HelloTalent är dessutom helt kostnadsfritt och drivs med stöd från Workbuster.

Den största fördelen med HelloTalent är dock möjligheten att kunna bidra till ett bättre samhälle och minska utanförskapet. För de flesta arbetssökande är en första fot in på arbetsmarknaden guld värt. Att få komma på intervju, bli erbjuden en praktikplats och bli bekant med arbetsgivare är ett fantastiskt första steg för många deltagare som står längre från arbetsmarknaden. Nu har HR möjlighet att bli riktiga vardagshjältar!

”HelloTalent bidrar även till att stärka våra kunders Employer Brand, då medarbetare och framtida anställda kan se att de har att göra med ett bolag som faktiskt bryr sig om att ta sitt ansvar och bidra till ett bättre samhälle”, säger Peter Spetz en av grundarna till Workbuster och initiativtagare till HelloTalent.

HelloTalent har tagits fram tillsammans med PTS och innovationstävlingen ”Arbetsmarknad för alla” där representanter från Arbetsförmedlingen var aktiva i juryn. Workbuster strävar dagligen att vara en game changer inom rekrytering och talent acquisition. Det är ett stort ansvar, för det handlar inte om att vara ledande inom ny teknik, utan att använda tekniken för göra skillnad. Workbuster är stolta Game Changers inom denna viktiga kategori. Kanske kommer er nästa medarbetare via Workbusters rekryteringsverktyg och HelloTalent?

Läs mer om HelloTalent; https://workbuster.com/hellotalent/

_____

För mer information, kontakta

Peter Spetz, Founder

+46 704 31 01 25

[email protected]

Workbuster AB