Ja, ni kanske får en bild av en lagom kitschig chef från 80-talet i för lång kavaj, men det är ändå en relevant fråga som varje arbetsgivare bör ställa sig med jämna mellanrum. Häromdagen satt jag framför datorskärmen på kontoret. Med ett bra flow ville jag inte gärna bli avbruten när ett okänt mobilnummer lyste till på telefonen. Nuförtiden vet nog de flesta att inte svara på vad som helst och undviker nummer som man inte känner till. Men jobbar man inom rekrytering och bemanning så är detta inte alls ovanligt utan tvärtom något av en förutsättning. Det här var dock inte ett vanligt samtal.

Mårten Forslund, VD på Serveoffice

Så fort jag svarat började en röst raljera om banklån, om hur jag kunde få bättre ränta och villkor om jag tog mig tid att prata med just honom. Han höll en imponerande fart tills jag avbröt honom och förklarade att han nog ringt fel. Efter några sekunders tystnad frågade han bryskt ”Bryr du dig inte om dina banklån?”. En underlig fråga och i sammanhanget helt retorisk då jag redan förklarat att jag inte hade några banklån. Jag upprepade det jag precis sagt men istället för ett tack och hej slängde han på luren i örat på mig. Där satt jag kvar med mobilen i hand, en störd arbetsro och inte minst en gnagande irritation.

Visst kan det finnas ett flertal förklaringar till att en medarbetare missköter sina arbetsuppgifter. En undermålig arbetsmiljö, missnöje med ledarskapet och kanske även arbetsuppgifterna. Att identifiera, adressera och minimera effekten av dessa risker är viktigt. Här är en bra onboarding-process avgörande. På Serveoffice har vi arbetat med rekrytering och bemanning i trettio år och genom alla tillsättningar vi varit del av har vi sett vikten av en bra onboarding-process. För det handlar om mer än att bara hitta ”rätt” kollega. Låt mig förklara.

En bra onboarding-process är en synkronisering av en rad olika aspekter när det kommer till en nyanställning. Detta inte bara för att göra introduktionen bra utan även skapa förutsättningar för det löpande arbetet framåt för såväl den nyanställde som för övriga medarbetare. Allt från att förbereda kollegorna och ha den nyanställdes arbetsstation iordningsställd, till att boka in en lunch med teamet och därtill planera för gott om handledning. På detta sätt får den nya medarbetaren alla verktyg för att göra ett fullgott arbete och inte minst förutsättningarna för att känna sig välkommen. Med andra ord en lyckad investering för er som företag.

Nu kanske du undrar vem som ska ha tid med allt detta? Som arbetsgivare är det viktigt att ni ser ert ansvar när det kommer till en rekrytering och bemanning. För oss på Serveoffice handlar det om tydlig kommunikation både före, under och efter en lyckad rekrytering. Att noggrannt sätta oss in i vad våra företagskunder behöver resursmässigt och inte minst vad de förväntar sig. Även efter rekryteringen har vi en löpande dialog med uppdragsgivaren och konsulten för att se att arbetat sköts som det ska.

I fallet med telefonförsäljaren så var det enkelt för mig att googla numret och ta reda på vilket företag som stod bakom. Som medarbetare utgör hen en representant för företaget, alltså någon som kan hjälpa eller stjälpa ert varumärke. Föreställer vi oss ett tiotal liknande kundkontakter per dag så kan ni nog gissa den potentiella skadan som just detta företag lider. Och oavsett vilka förklaringar en arbetsgivare kan tänkas ha är det ett sorgligt faktum som ingen annan än just de själva kan lastas för. Så arbetsgivare, se till att ha alla anställda ombord.

Mårten Forslund, VD på Serveoffice