Integrationen har gått i stå under pandemin och arbetslösheten har slagit extra hårt mot utrikesfödda. Nu krävs det ett större engagemang för att få igång ett kraftfullt integrationsarbete. Vi har tagit fram 10 tips med aktiviteter som du och jag kan göra för att påverka integrationen på ett positivt sätt.  

Sverige har 9,1 procent arbetslöshet (april 2021), en av de högsta i EU och värst är det för utrikes födda. Under 2020 var 5,1 procent av svenskfödda och 18,8 procent av utrikesfödda arbetslösa och tyvärr så är nog skillnaden större nu pga pandemin. Det blir bara sämre förutsättningar för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden och därför måste vi mobilisera alla krafter. 

Integration.nu har tagit fram en 10 punkters tips-lista på vad man som enskild privatperson kan göra för att stödja en effektivare integration. En lista som civilsamhället – du och jag – kan bidra med. Det är insatser som du kan bidra med på ett enkelt personligt sätt. Välj ut en eller flera punkter som ligger dig varmt om hjärtat.

10 tips – hur jag som privatperson kan stödja integrationen på bästa sätt

1. Stötta näringslivet i förorten – åk dit regelbundet och shoppa i butikerna. Många affärsidkare har det tufft och de behöver fler betalande kunder för att överleva och expandera. Handla i orten, det ger jobb och självförtroende och det uppskattas! 

2. Handla prylar och tjänster från nysvenskar och utrikesfödda. Allt från att åka taxi, besöka restauranger och mataffärer. Identifiera verksamheter som drivs av nysvenskar såsom Nordic Rice som under 2021 kommer att lansera ett eget varumärke “Risfabriken”. Snart hittar du det i din butik. Ett annat intressant livsmedelsföretag är Rutasoka Coffee. Kaffet finns att köpa i City Gross, Mathem.se och Matsmart. Det går också att prenumerera på kaffet. 

3. Investera i nyanländas startups. Det finns många intressanta bolag som du kan vara med och följa som aktieägare. Risfabriken är ett sådant exempel, de står inför en börsnotering inom en snar framtid. BLING – The suburb start-up movement matchar entreprenörer i förorten med investerare genom sitt nätverk av entreprenörer, coacher, experter och mentorer. Nu samarbetar Bling också med med Breakit, vilket inneburit att man lyckats få riktigt tunga investerare att förstå att orten har entreprenörer med intressanta affärsideer som är värda att satsa på. Spana in framtidens entreprenörs-stjärnor .

4. Påverka din arbetsgivare att anställa eller erbjuda praktik till utrikesfödda och där personalen kan hjälpa till som mentorer. Prata med dina kollegor och närmaste chef. Det är hög tid att börja arbeta med inkludering och mångfald på riktigt. Var med och påverka den utvecklingen. Kontakta arbetsförmedlingen eller företag som är specialister på matchning av nyanlända exempelvis Manpower MatchningLearniaJobbentrenMultimindTNG.

5. Bli mentor och hjälp till och skapa de viktiga nätverken. Mentor Sverige matchar frivilliga mentorer och nyanlända adepter som vill få kontakt och skapa nätverk. Det är både kul och lärorikt att arbeta som mentor. Du får vänner för livet! 

6. Bli kompis med en nyanländ. Ta kontakt med din kommun eller kontakta exempelvis Kompis Sverige som är en kompisförmedling som skapar möten mellan etablerade och nya svenskar. Är du duktig i matte kan du bli mattekompis på Mattecentrum som ger gratis läxhjälp i matte till barn och unga i hela landet.

7. Bli volontär. Kontakta din kommun du kan tex fika med en nyanländ, träna svenska ord och uttryck eller ge tips på kontakter att nätverka med. Du kan bli god man och bli medlem i organisationer som stöttar integration och inkludering. Exempelvis Röda KorsetSvenska kyrkan, eller Volontärbyrån. 


8. Starta ett socialt företag eller ett kooperativ. Ta hjälp av Coompanion som främjar entreprenörskap och som värnar om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

9. Inkludera genom att supporta idrott. Stöd gärna de klubbar som du har kontakt med genom eget engagemang eller i en idrottsklubb där dina barn och barnbarn är aktiva. De flesta idrottsklubbarna har brist på ledare och personal och nya volontärer uppskattas alltid.

10. Hyr ut boende till en nyanländ om du har den möjligheten. Det är stor brist på boende för nyanlända. Hjälp en ensamkommande. Det gynnar alla, du får en extra inkomst och den nyanlände får ett bättre och tryggare boende. Kontakta din kommun.


För mer information kontakta:

Integration.nu, 
Hans Makander, founder och redaktör
[email protected]

070 377 45 23