För att låta din arbetsplats utvecklas i takt med tiden behöver du veta hur dina kommande och nuvarande anställda fungerar. Hur tänker de, vad påverkas de av och vad behöver de för att motiveras?

Generation Z, även kallade post-millennials, är i hög grad redan ute på arbetsmarknaden, för dig som ledare är det är lätt att bara köra på med samma typ av uppföljningar & ledarskap som du fungerat tidigare. Men! Det här är en generation i behov av en annan typ av ledarskap rakt igenom. I den här artikeln går vi in på några av punkterna som utmärker sig för just post-millennials!

Feedback-junkies

Post-millennials är uppvuxna med datorer, smartphones och onlinespel, vilket gör att de är vana vid att få resultat och feedback i realtid. De är också uppväxta med att synas och finnas i sociala kanaler vilket gör att de har en mer öppen kommunikationsstil. Därför är det viktigt att redan i rekryteringsprocessen ge snabba svar och hålla kandidaten uppdaterad i högre mån! Leverera testresultat med feedback och låt kandidaten veta löpande vad nästa steg i processen kommer att bli.

Employer Brand

Det du kan vara säker på är att post-millennials är digitala ninjor, i samma sekund som du har ringer upp dem för en telefonintervju kommer de att kolla upp företagets hemsida, sociala medier och Google-recensioner. Så se därför till att jobba hårt med vad ni formulerar utåt! Framkommer det verkligen vilken bra arbetsplats ni är? Lyfter ni alla de fördelar som finns med att jobba hos er? Om inte, så är det hög tid att lägga lite krut på ert Employer Brand för framtiden.

Dra nytta av deras tekniska färdigheter

Post-millennials är inte rädda för den utveckling som kommer utifrån AI, maskininlärning, automatisering, chatbots och andra tekniska innovationer som faktiskt kan hjälpa oss att bli mer produktiva och effektiva.  De ser alltså inte detta som ett hot, som kanske tidigare generationer gjort, snarare en resurs! Så, dra nytta av deras tekniska kunnighet. Bli inte boven i dramat som förbjuder dem att använda sina smartphones, -klockor eller andra enheter på jobbet. Det kan faktiskt visa sig leda till något bra och framförallt kommer det att visa dem, att du litar på dem.

Utvecklingsmöjligheter

Post-millennials nöjer sig inte med att du ger dem ett jobb. Generellt fungerar de så att redan när de fått en roll på ett bolag, så tänker på nästa steg som de kan komma att ta i karriären… Kanske är också detta en följd av mobilspel och internet, viljan att ta sig till nästa ”level” finns hela tiden där. Så det är viktigt att ha en öppen dialog om utvecklingsmöjligheter. Ha konkreta mål som de behöver uppnå för att kunna ta sig vidare. Planera in regelbundna ”utvecklingssamtal” så att de får sin återkommande feedback och lägesrapport. Annars kommer de troligen att söka möjligheter någon annanstans.

Följ oss

instagram_logo_2016-svg
3-2-facebook-png-pic
linkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >