Det är just nu otroligt trendigt att nätverka, online såväl som fysiska möten. Fördelarna som kommer av ett aktivt nätverkande är allmänt kända, du får nya bekantskaper och utökar ditt kontaktnät. Ändå klagar många på att de inte tycker att nätverkandet ger någonting mer än ytliga kontakter, ett par visitkort och fler som dyker upp i flödet på Linkedin.

business, technology, people and education concept – happy couple with smartphone at international conference

Summan av kardemumman, när nätverkandet inte genererar nya kunder, jobbförslag eller affärer så börjar vi att förlora suget att nätverka, vi väljer att inte lägga mer energi på det. Det är också då vi förlorar de möjligheter som kunde kommit att dyka upp, om vi bara hade nätverkat lite smartare.

Det tar såklart mycket tid och ansträngning att bygga upp ett gediget nätverk som genererar, men ett enda litet misstag, kan göra att alla dina ansträngningar varit förgäves. Låt oss nu ta reda på vad dessa misstag kan vara, så att du kan bespara dig dessa i ditt nätverkande.

Här listar vi några av de vanligaste felen många gör när de nätverkar:

Att inte hålla det professionellt

Nätverkande handlar om att bygga en professionell relation. Så att ställa frågor som kan upplevas påträngande om andras privatliv, att prata för mycket om ditt eget privatliv eller att ta upp ämnen som religion, politik eller liknande, som kan upplevas stötande eller obekväma för andra är ett solklart: Nej.

Försök att tänka på samtalet som en vågskål. Du ska få ut lika mycket av samtalet som motparten får. Så att vara noggrann med att ställa speglande frågor efter att du berättat något om dig själv och din karriär, det är den rätta vägen att gå.

Att vara för ihärdig

Uppföljning uppskattas såklart alltid, det är en komplimang att få ett personligt mejl som återkopplar till ert senaste möte eller samtal, men alltför konsekvent uppföljning kommer bara att irritera. Att tänka att den andra personen i ditt nätverk alltid är tillgänglig för dig är ett av de största misstagen folk gör.

Ge människor lite utrymme och tid att svara på dina förfrågningar och meddelanden. Annars skapar du en bild av dig själv som den irriterande personen som alla vill undvika att möta eller ens besvara.

Visa genuint intresse för andra människor

Såklart är en av de största fördelarna med nätverkande att du får göra reklam för dig själv, men var inte en av de människor som tar det för seriöst och bara pratar om sig själv.

Om du inte får andra människor att känna sig sedda och uppskattade så har du redan där förlorat en av de största fördelarna med ditt nätverk. Så se till att vara en noggrann lyssnare och ställ adekvata och genomtänkta frågor till den du har en dialog med, det är guld värt!

Att inte hjälpa andra

Ja, ett brett nätverk har stora fördelar, men dessa fördelar ska såklart vara ömsesidiga. Du kan inte alltid be om tjänster och sedan försöka ducka när någon ber dig om något. Var generös med att dela, gilla och kommentera inlägg på Linkedin. Försök också att komma på hur ni kan hjälpa varandra genom era kontaktnät om du vet någon du kan rekommendera, en tjänst som kan underlätta eller liknande. Att ge hjälp och förslag innan personer ens bett om det ger ett otroligt gott och fint intryck.

Ha inte alltid en ”agenda

Undvik att bara vända dig till ditt nätverk när du behöver något. Det känns inte speciellt genuint när du bara hör av dig när du vill ha hjälp. Håll nätverkandet levande hela tiden. Avsett en kvart om dagen eller liknande när du bara fokuserar på nätverkande, skicka iväg några mejl, ring ett samtal till någon du inte hört ifrån på länge eller bara interagera med ditt flöde på Linkedin.

Lycka till med ditt nätverkande!

Följ Sprio:

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >