Hur kan ett bemanningsföretag arbeta för att engagera sina anställda? Vi har pratat med Ad Acto, som tacklat bristen på förare i Sverige.
– Vi satsar på vår personal. Vi ser dem, vi hör dem. De ska absolut inte ha sämre
arbetsplats för att de arbetar inom bemanning, säger Cecilia Simonsson, VD och
grundare av Ad Acto.

Konsult Kristoffer på ett av dagens uppdrag

För bemanningsföretaget Ad Acto är engagemang hos anställda en viktig framgångsfaktor. Deras konsulter arbetar på olika lager och transportföretag, bland annat med truckförare, lastbilsförare, budförare och biltransportförare. I sin framgångssaga sen starten 2014 sticker man ut på en tydlig punkt, engagemang hos anställda. Här har man valt att motarbeta det dåliga rykte som finns inom bemanning, där konsulter ibland kan förväntas jobba hårdare än exempelvis ordinarie personal.

– Vi tummar inte på någons arbetsvillkor. Välmående personal ger resultat. Inom branschen så möts vi tyvärr ofta av fördomar. Folk väljs bort på grund av efternamn, kön och bakgrund. Vi arbetar verkligen för att se bortom detta och låta människor läggas till i företagskulturen oavsett om de liknar andra i gruppen eller inte, säger Cecilia Simonsson, VD och grundare av Ad Acto.

Efter flera år som företagsledare inom transportbranschen visste Cecilia att det saknades bemanningsföretag med inriktning på förare. Sen starten 2014 har hon sett Ad Acto snabbt växa sig stora. Förra året kammade de hem sitt tredje Gasellpris. Priset, som delas ut av Dagens Industri, tillfaller ett bolag som kan uppfylla fastställda kriterier och imponera ytterligare inom parametrar gällande bland annat en sund verksamhet och tillväxt.

– Ad Acto började som en väldigt liten aktör. I början kände vi ett visst motstånd. Som unga kvinnor i en mansdominerad bransch fick vi kämpa extra hårt för att bevisa oss.

Just att bevisa sig är något som grundare och VD för bolaget själv har gjort när hon vann priset Årets Kvinnliga Stjärnskott för Region väst i Ernst & Youngs årliga tävling EY of the Year. Tävlingen sker i drygt 60 länder och syftet är att synliggöra entreprenörer och öka intresset hos morgondagens talanger för entreprenörskap. I februari 2023 kommer Cecilia tävla i den nationella tävlingen om att vinna titeln i Sverige.

Cecilia vid prisutdelningen till Årets kvinnliga Stjärnskott region Väst, EY Entrepreneur of the Year

I Sverige råder det en brist på förare, och för Ad Acto har det varit viktigt att tackla dem djupt rotade kulturerna som finns bland lastbilsförare i Sverige.

– En stor del av vår resa har handlat om att få företag att våga ta in förare utanför den starka kultur som funnits inom C och CE-förare. I Sverige har det kommit in massvis med kompetens de senaste åren. Det finns mycket potential och så många som vill ha arbete. Dessa måste in på marknaden, där de behövs. Vi har coachat medarbetare till att lära sig svenska och lagt tid och pengar på att utbilda dem. I vissa fall har vi även betalat deras tyngre behörigheter. Det kostar såklart, men det får man tillbaka.

Med en stor personalstyrka utmärker sig Ad Acto på flera sätt. Bland annat öppnar det dörren till möjligheter som vi tidigare inte sett inom bemanning av förare.

– Samtidigt som vi har många förare som är på samma ställe, så är hälften av vår personalstyrka flexibla. Det innebär att vi kan hjälpa kunder med kortidsbemanning vid sjukdomar eller bortfall, vilket är originellt just när det kommer till förare.

I bristen på förare är det kanske framförallt en brist på C och CE-behörighet. Ändå är det just den kompetensen som Ad Acto varit bra på att rekrytera, genom att tänka brett och utbilda ny personal.

– Vi har blivit det enda bemanningsföretaget i Sverige med en så stor flotta av C och CE-förare. Genom vårt tillvägagångssätt besitter vi idag över hundra anställda C och CE-förare och ett stort kontaktnät.

Men framgångarna är inget som Cecilia tar för givet. Istället har hon valt att göra underhåll och engagemang hos personalen till en nyckelfråga.

– Vi vet vad som krävs av en bra chaufför och vi arbetar hårt för att vår personal skall trivas hos oss, avslutar Cecilia.